Artikkelit ja blogit

Vuodenvaihteenjuhla 14.1.2023

Kun astuu tilaan sisään ja kuulee PTS Puhallinorkesterin ensi sävelet on kuin kotiin tulisi. Sami Hietaharju ei ollut koonnut ihan koko työväenorkesteria paikalle, mutta pienempikin porukka riitti tuomaan oikeanlaisen tunnelman, kun porilaiset ja osin satakuntalaisetkin kokoontuivat koronatauon jälkeen yhteiseen Vuodenvaihteenjuhlaan.

Juhlan juontajana toimi tuttu mies, Sdp:n Satakunnan piirin ja hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen, ja aina uusilla jutuilla, kuten ennenkin.

Porin sos.dem. kunnallisjärjestön uunituore puheenjohtaja Neea Kähkönen toivotti lähemmäs sata juhlijaa tervetulleiksi tilaisuuteen. Hän kertoi vaaleihin olevan 53 päivää ja saimme kehotuksen, niin liittyä tukiryhmiin, kuin pitämään huolta koko porukan jaksamisesta.

Työväenjuhlassamme on aina kulttuuriosio, jossa nyt lava annettiin kansan rakastamalle tamperelaiselle, näyttelijä Ahti Jokiselle. Hänen repertoaarinsa on pohjaton ja taas kuultiin helmiä. Reiluun puolituntiseen sisältyi runoja, mm. porilaisen Hilkka Harolinin ”Erinomainen ihminen” ja Arja Tiaisen ”Suomalainen rakkaus”. Lauluina soivat Junnu Vainion koskettava ”Ääretön maailma ympärilläin”, mikä sai yleisön suorastaan hartaaseen tilaan. ”Rohkeesti hehkuvin rinnoin” laulettiin yhdessä, tosin porilaisella ujoudella ryyditettynä. Mutta kovasti taputettiin.

Juhlapuhe oli annettu – melkein satakuntalaisen europarlamentaarikon – Eero Heinäluoman harteille. Hän muistutti kuulijoita, miten raskaassa tilanteessa ilmastonmuutoksen, koronan ja julman sodan riepottamassa Euroopassa me elämme. Euroopan unioni on Suomelle turvallisuustekijä ja tästä ollaan yksimielisiä. Ilman unionia neuvottelut mm. Venäjän pakotteista käytäisiin kahdenvälisinä. EU:n on myös taloudellinen suurvalta. Heinäluoma muistutti sen olevan 10 kertaa Venäjää isompi. Suomen velkatasokin on puheista huolimatta alle EU:n keskitason. Tämä tulos pitää kuulemma myös arvostetun talousgurun, Sixten Korkmaninkin, paremmassa unessa. Ja vaalien edessä kun ollaan hän kertoi Ruotsin edellisen pääministerin, Göran Perssonin ohjeen: Se porukka, jolla on eniten hauskaa voittaa vaalit! Satakuntalaiset ablodeerasivat ”omalleen”, niin että kahvikupit tärisivät pöydillä.

Ohjelma jatkui kansanedustajaehdokkaiden esittäytymisellä. Kaikki saivat kertoa vaalisloganinsa ja juontaja Harri esitti kullekin poliittisen väittämän, joihin saatiinkin lyhyet ja näpsäkät vastaukset. Ehdokkaat kukitettiin ja halattiin ja valokuvaajia riitti. Niin lähetettiin heidät vastuulliseen, osin raskaaseenkin vaalityöhön, minkä lisäksi muistutettiin tukiryhmiä pitämään huolta ehdokkaan ja toistensa jaksamisesta… Ja pitämään hauskaa, Perssonin ohjeen mukaan.

Tuttuun tapaan arpamyyjät olivat olleet ahkerina ja mikäs on ollessa kun voitot oli toinen toistaan upeampia. Päävoittoina kaksi herkkukoria ja Työväen naisten käsityökerhon ideoima ja tekemä shaali. Voitot menivät Pertti Rajalalle, Heidi Viljaselle ja Jukka Leppäniemelle!

Juhla oli hyvä lopettaa perinteisesti Työväen marssiin, eli kolme säkeistöä ”Eespäin, eespäin”! Ja se laulu kuului jo ulko-ovelle asti.

Kirjoittaja: Leea Pennanen-Salli

Selaa kuvia juhlasta Facebookissa: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=PorinTY&set=a.504452401799761